La data de 31 octombrie 2020 s-a înălțat această troiță în memoria eroilor din anul 1848, care s-au jertfit pentru libertatea și unitatea națională, pentru păstrarea graiului românesc și pentru credința ortodoxă strămoșească.
Cititorul este îndemnat să facă un exercițiu de imaginație mergând cu gândul la Revoluția din 1848 care a cuprins întreaga Europă. Parte din această revoluție europeană au fost și Țările Române, printre care și Transilvania.
În anul 1842, dieta feudală de la Cluj a votat legea privind introducerea obligatorie a limbii maghiare în școli și în Biserică. Practic, în urma acestei legi românii transilvăneni nu mai puteau nici să învețe și nici să se roage în graiul românesc. În anul 1848 ungurii au proclamat unirea Transilvaniei cu Ungaria fără să țină cont că populația majoritară a Transilvaniei era românească.
Așadar, în anul 1848, românii transilvăneni, pe lângă lipsurile materiale, condiția umilă și dezavantajele pe care le aveau în raport cu populația maghiară, nu puteau învăța în limba română, nu se puteau ruga în biserici în limba română, devenind cetățeni maghiari fără voia lor.
În aceste condiții de lipsuri materiale, umilință și deznaționalizare, românii din Transilvania s-au implicat total în lupta pentru dobândirea drepturilor firești unei națiuni, de a se organiza și conduce singură.
Acesta era contextul atunci când și înaintașii acestor locuri s-au implicat în lupta pentru dobândirea drepturilor lingvistice, religioase și naționale.
Satul Măgina a avut o contribuție foarte importantă la Revoluția din anul 1848. Vrednicul de pomenire Simeon Prodan, cel care era în acea vreme preot în satul Măgina, a fost liderul principal din această zonă în lupta pentru câștigarea libertății și a drepturilor națiunii române.
Implicarea acestui preot paroh în Măgina a început prin participarea la adunările de la Blaj, unde a fost numit de către Comitetul Național de la Sibiu subprefect (colonel) și a primit în subordine instruirea taberei militare formate din țărani care intrau sub arme. Această tabără de instruire condusă de colonel Simeon Prodan, preot în Măgina, era amplasată în jurul satului Măgina și număra 6000 de luptători. Preotul Simeon Prodan s-a remarcat și în planul diplomatic fiind un om cu o pregătire deosebită la Cluj și la Sibiu. El a dus tratativele de negociere între taberele militare române și armata nobiliară din Aiud.
La 22 octombrie 1848, tabăra de la Măgina a fost atacată de gărzile maghiare din Aiud şi împrăştiată prin forţa armelor, zi în care au murit mulți luptători de partea românilor, zi în care au fost incendiate biserica, școala și chiliile mănăstirii.
Simion Prodan, acest mare patriot, fost preot în Măgina, a intrat în viața veșnică pe 5 decembrie 1852, în timp ce pleca din Alba Iulia spre Măgina. Este înmormântat la Alba Iulia.
Această scurtă aducere aminte despre eroismul și jertfa înaintașilor să ne fie pentru o mai bună cunoaștere a trecutului, în vederea unei înțelegeri și acțiuni corecte în prezent și viitor.
Această Troiță este donația domnului Ioan Lazăr din Alba Iulia.