11. Iubirea hraneste sufletul

Întrunire duhovnicească din data de 30.01.2016

Prezentatori: Simona Moldovan, psiholog
Ieromonah Serafim Ioan Crucianu

Aspecte discutate:
(1) emotii ce stau la baza iubirii – acceptare si bucurie; limbaje ale iubirii; iubirea buna de sine si iubirea celorlalti
(2) iubirea dezinteresata (agape)
Pe cine sa iubim?
I. pe Dumnezeu – cu toata inima, cu tot sufletul, cu tot cugetul – din toata fiinta
II. pe aproapele – tot omul, fara exceptie, ca pe noi insine
III. pe noi insine – prin implinirea legii
Cine slabeste iubirea? pacatul – dependenta – patima
Cum dobandim iubirea? – inima curata, cuget bun, credinta nefatarnica; iubirea vrajmasilor, rugaciunea pentru semeni, smerenie si iertare

invitatie_ianuarie

7 păreri la “11. Iubirea hraneste sufletul”

 1. `Iubirea hraneste sufletul` o tematica despre care, credeam eu, orice comentariu e in zadar pentru ca insusi titlul spune tot…; se poate insa dezvolta si povesti in cuvinte minunate asa cum doamna psiholog Simona si parintele Serafim m-au lamurit. O idee foarte interesanta, prezentata de doamna psiholog, a fost: `Sarcina TA nu este sa cauti iubirea ci sa cauti si sa gasesti toate BARIERELE pe care le-ai construit in TINE impotriva ei`. Iar parintele Serafim ne indruma calduros sa iubim `cu toata fiinta noastra` pe Dumnezeu, implinind poruncile Sale si vietuind conform Sfintei Evanghelii.
  Multumesc tuturor pentru momentele pline de dragoste pe care le-am trait si le traiesc amintindu-mi!
  Doamne ajuta!

 2. Doamne ajuta la toata lumea care iubeste! Dar iubeste cu adevarat, nu obligatoriu ca trebuie sa simta ceva, nu datorita faptului ca iubind sigur primeste ceva in schimb!!! Cu noi e greu ca nu ne iubim si atunci greu iubim si pe ceilalti! Ma bucur
  ca lumea este interesata de iubire si ca am reusit sa fiu prezenta la aceasta tema prezentata la Manastirea Magina de oameni care cu dragoste si cu daruire acele cateva cuvinte vor reusi sa ne ajute sa – Punem inceput bun! Amin.

 3. La aceasta intalnire am fost surprinsa, in mod foarte placut, de interesul manifestat de participanti pentru tema. Am cunoscut oameni noi, m-am bucurat sa revad persoane cunoscute si cred, cu toata taria, ca merita sa ne sacrificam cateva ore din timpul nostru de sambata pentru aceste activitati care te modeleaza, daca mergi cu sufletul deschis.
  Pe langa bucuria prezentei in sala, alaturi de oameni interesati sa descopere iubirea, mi-au placut o serie de idei, din care voi puncta doua:
  – schimbarea noastra in bine este „picatura de schimbare” pentru iubirea celorlalti si convietuire echilibrata
  – suntem datori sa iubim nu doar pe Dumnezeu si pe aproapele, ci si pe noi insine, prin aplicarea in viata noastra a invataturilor din Sf.Evanghelie.

 4. Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea de sâmbătă. O temă interesantă, tratată bine de cei doi amfitrioni. Felicitări, părinte Serafim, pentru idee și Dumnezeu să vă dea putere pentru tot ceea ce intreprindeți la Mănăstire.

 5. A fost o intrunire interesanta, cu foarte multi participanti, cu o tema pe masura: Iubirea care hraneste sufletul. Ca oameni suntem chemati sa iubim. Ducem cu noi in vesnicie doar momentele in care am iubit conform Evangheliei. Iubirea echilibreaza in asemenea masura incat poti dupa aceea face ce doresti, fiindca sigur nu vei gresi. (e modul in care am inteles citatul Fericitului Augustin auzit si in alte contexte pana acum, dar ramas intrucatva ermetic pana azi: „Iubeste si fa ce vrei”!) Avem si tema pentru acasa!! :)

 6. Intrunirea de sambata 31.01.2016 a fost un prilej in care am realizat ca sufletul noastru se cazneste o viata intreaga pentru o scanteie de iubire.
  Cornelia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *