Articole

2. Iubirea hraneste sufletul

Iubirea, din perspectiva psihologica si teologica
Articol pentru ziarul Lumina, Editia de Transilvania
(Violeta Firescu)

Sâmbata, 30 ianuarie, la Manastirea “Sfânta Treime” Magina a fost organizata întâlnirea duhovniceasca cu tema “Iubirea hraneste sufletul”. Tema a fost abordata interdisciplinar si interactiv, din perspectiva psihologica de catre doamna Simona Moldovan – psiholog, iar din perspectiva biblica de catre parintele staret Serafim Crucianu.

Perspectiva psihologica a iubirii

În prima parte a întâlnirii s-a discutat despre perspective asupra iubirii, directii spre care omul îsi îndreapta iubirea, publicul fiind implicat într-un exercitiu care a constat în notarea, pe un bilet, a minim trei feluri de iubire, lucruri sau persoane spre care fiecare din cei prezenti îsi îndreapta iubirea.

În continuare, pornind de la îndemnul bisericii: “iubeste-ti aproapele ca pe tine însuti” s-a discutat despre iubirea de sine si iubirea aproapelui. Din punct de vedere psihologic, iubirea a fost definita ca “sentiment ce are la baza doua emotii: acceptarea si bucuria”.

Publicul a pus întrebari si s-a implicat într-o discutie legata de iubirea de sine, adica “acceptarea cu bucurie a tuturor calitatilor noastre, a tuturor neajunsurilor noastre si a tot ceea ce viata ne ofera”. S-a pus în discutie, apoi, un alt aspect: “sarcina noastra nu este sa cautam iubirea ci sa cautam si sa gasim toate barierele pe care le-am construit în noi împotriva ei”.

Perspectiva teologica a iubirii

În partea a doua a întâlnirii duhovnicesti, parintele staret Serafim Crucianu a vorbit despre iubirea dezinteresata (agape) si a îndrumat publicul sa iubeasca din toata inima, din tot sufletul si din tot cugetul – din toata fiinta: “iar tinta poruncii este iubirea din inima curata, din constiinta buna si din credinta nefatarnica.” (1 Timotei 1, 5)

Prezentarea a fost structurata astfel încât sa raspunda, interactiv si prin citate din Sfânta Scriptura, la o serie de întrebari:

Pe cine sa iubim? Pe Dumnezeu (prin împlinirea poruncilor), pe aproapele nostru (tot omul, fara exceptie, ca pe noi însine si asa cum ne-a iubit Hristos) si pe noi însine (traind dupa poruncile Evangheliei). Iubirea trebuie sa fie fireasca, sa nu ne propunem sa iubim, sa nu iubim selectiv, sa nu calculam, ci sa iubim dezinteresat, pentru a dobândi sfintenia.

Ce se întâmpla daca nu iubim? Lipsa iubirii conduce la lipsa lui Dumnezeu – pentru ca Dumnezeu este iubire – si apoi la pacatuire, la o traire neconforma cu învataturile Evangheliei si la suferinta.

Cine slabeste iubirea? Pacatul este cel care slabeste iubirea, prin faptul ca da dependenta si ajungem sa fim patimasi.

Ce câstigam daca iubim pe Dumnezeu si pe semeni? Când iubim câstigam totul, de exemplu: rabdare, nadejde, credinta, daruire, suferinta pentru aproapele, lipsa invidiei, a trufiei sau a laudei de sine, lipsa comportamentului necuviincios, a cautarii avantajelor proprii, a reactionarii la mânie sau a supararii pe care sa o mentinem.

Cum putem dobândi si spori iubirea dezinteresata? Dobândim iubirea împlinind legea cu o inima curata, cu un cuget bun si prin credinta nefatarnica. Sporim în iubire prin iubirea vrajmasilor, prin rugaciunea pentru semeni, smerenie si iertare.

Pentru cei interesati, citatele din Sfânta Scriptura prin care parintele staret a raspuns la întrebarile mai sus mentionate se gasesc la adresa: http://manastireamagina.ro/intruniri-duhovnicesti/iubirea-perspectiva-biblica/

În partea de încheiere a prezentarii, parintele staret a mentionat faptul ca “iubirea este una din roadele prezentei Duhului Sfânt care si-a gasit salasul în inima crestinului, iar omul nu exista cu adevarat decât în comuniune de iubire cu ceilalti. Noi nu iubim, ci Dumnezeu iubeste prin noi. Noi doar ne deschidem inima ca iubirea lui Dumnezeu sa se manifeste, dar deschiderea inimii se face prin despatimire. Pentru vesnicie conteaza doar câta iubire fata de semenii nostri am pus în tot ceea ce am facut. Toata Evanghelia este o poveste de iubire: acolo unde este iubire pacatul nu poate sa existe.

În final, publicul a fost implicat sa explice întelesul citatului Fericitului Augustin: „Iubeste si fa ce vrei”. Marturia unui participant arata: “Ca oameni suntem chemati sa iubim. Ducem cu noi în vesnicie doar momentele în care am iubit conform Evangheliei. Iubirea echilibreaza în asemenea masura încât poti dupa aceea face ce doresti, fiindca sigur nu vei gresi (este modul în care am înteles citatul Fericitului Augustin auzit si în alte contexte pâna acum, dar ramas întrucâtva ermetic pâna azi).”

Întâlnirea duhovniceasca s-a desfasurat pe parcursul a doua ore, s-a încheiat cu o rugaciune rostita de parintele staret si alti doi preoti prezenti la întâlnire, fiind urmata de un moment de socializare.

1. Retrospectiva – 10 întâlniri duhovnicesti la Manastirea “Sfânta Treime” Magina

Articol pentru ziarul Lumina, Editia de Transilvania
(Violeta Firescu)

La Manastirea “Sfânta Treime” Magina, din judetul Alba, se organizeaza o serie de întâlniri duhovnicesti, începând din luna martie 2015. Pentru a sublinia maniera generala de prezentare a temelor si utilitatea acestor actiuni, desfasurate sub coordonarea parintelui staret Serafim Crucianu, consideram utila o retrospectiva a primelor 10 întâlniri duhovnicesti organizate pâna în prezent.

Temele sunt abordate din perspectiva teologica, psihologica si manageriala, iar scopul întâlnirilor este acela de a crea cadrul necesar implicarii celor prezenti în dialog si a deslusi aspectele importante pentru o crestere duhovniceasca.

Seria de întâlniri duhovnicesti a debutat cu o tema provocatoare: Cum sa ne îndeplinim obiectivele. Eliade Rotariu, medic si coach consacrat pentru formare de manageri si diagnoza organizationala, a abordat tema din perspectiva definirii si a formularii corecte a obiectivelor pentru diferite aspecte ale vietii: familie, profesional, social, sanatate, financiar si spiritual. Parintele staret Serafim Crucianu a vorbit apoi despre frica, principala cauza pentru care omul nu defineste si nu îsi îndeplineste obiectivele (cum se naste frica, cum ne afecteaza si cum se trateaza).

Întâlnirile duhovnicesti au continuat cu tema Autocontrolul, abordata de asemenea interdisciplinar. Simona Moldovan, psiholog si profesor, a explicat de ce este necesar controlul asupra propriei persoane si a subliniat faptul ca “autocontrolul este un principiu de viata, este echilibru, este onestitate fata de noi însine si este respect fata de ceilalti”. Invitatul permanent, Eliade Rotariu, a implicat apoi publicul în a descoperi aspectele manageriale, respectiv influenta autocontrolului în viata de zi cu zi si la locul de munca. În final, parintele staret Serafim Crucianu a prezentat câteva metode de dezvoltare a autocontrolului, pentru sporirea capacitatii de a gestiona corect reactiile, emotiile, poftele si impulsurile de moment.

Temele urmatoarelor doua întâlniri au fost: Gestionarea gândurilor si Cum ne eliberam de emotii negative. S-au discutat metode de gestionare a gândurilor pentru influentarea starilor emotionale si s-au prezentat doua emotii – frustrarea si tristetea – cu influentele lor negative asupra atitudinii fata de realitate. Începând cu aceaste întâlniri, publicul prezent a constientizat necesitatea perseverentei pentru a corela gândurile, emotiile si actiunile, asa cum arata marturia unui participant: “un lucru care îmi place la fiecare întrunire este cât de frumos se îmbina concepte/ învataturi din sfere diferite precum religia, psihologia si organizarea. Pe lânga folosul pe care fiecare întâlnire îl aduce, cred ca e important ca s-a reamintit de fiecare data despre lucrurile care conteaza – echilibru în gândire, corelarea dintre gânduri, trairi si actiuni, trairea dupa adevaratele valori, s.a.m.d.”.

În cadrul celei de-a cincea întâlniri duhovnicesti, cu tema Vrei sa fii fericit?, parintele staret Serafim Crucianu a subliniat: “Dumnezeu, când l-a creat pe om, a sadit în el sufletul care este nemuritor, acea scânteie divina care da fiecaruia dintre noi imboldul catre înainte, catre fericire. Ceea ce ne revine noua sa facem este sa citim corect acest imbold si sa-l gestionam corect, ca sa fim fericiti… Putem fi fericiti în comuniune cu semenii si în legatura cu Dumnezeu”. Din perspectiva psihologica si manageriala s-au adus apoi în discutie recunostinta si faptul ca poti fi fericit daca te implici ca si cei din jurul tau sa fie fericiti. Referitor la abordarea acestei teme, un participant a afirmat: “E o adevarata scoala care cultiva inteligenta emotionala, ceea ce fiecare din noi ar trebui sa avem în relatiile cu cei din jur!”.

Urmatoarele doua întâlniri duhovnicesti, Depasirea situatiilor conflictuale si Relatia parinti – copii au abordat construirea relatiilor omului cu cei din jur si au subliniat, prin exemple, importanta de a deveni un OM echilibrat si iertator, asa cum arata si marturia unui participant: “sunt cuvinte ordonate si bazate pe realitate, dar mai ales sfaturi sincere pentru o viata sanatoasa din toate punctele de vedere”.

Întâlnirea duhovniceasca cu tema Cauzele bolilor psihice si fizice l-a avut ca invitat special pe Mihai Minu, doctor homeopat, care a subliniat capacitatea corpului omenesc de autoregenerare si a definit starea de sanatate ca armonie între cele trei planuri: mental, emotional si fizic. În continuare, doamna Simona Moldovan a argumentat influenta starilor emotionale negative asupra gândurilor noastre, vizibile în comportament si în starea de boala. Scurta interventie a parintelui staret Serafim Crucianu a pus în atentia publicului exemple din Sfânta Evanghelie, care arata faptul ca pacatul este principalul motiv pentru care omul se îmbolnaveste. În final, Eliade Rotariu a provocat publicul pentru reflectie, prin doua întrebari simple – Cât ne costa sanatatea? si Cât ne costa boala? – si a subliniat faptul ca omul este responsabil pentru prevenirea bolilor, vindecare si mentinerea propriei sanatati.

Cea de-a noua întâlnire duhovniceasca, Banii si valorile zilelor noastre, a fost în opinia unui participant “un forum de discutii interesant, interactiv”. Din perspectiva teologica, a fost pusa în discutie raportarea propriilor valori la Sfânta Evanghelie, la iubirea fata de Dumnezeu si fata de semeni. Prin interactivitate si exemple practice, publicul a fost îndemnat sa-si stabileasca propriile valori, sa le ierahizeze si sa aloce locul potrivit pentru valorile financiare, prin modul în care se raporteaza la bani.

Eliberarea prin iertare a fost o tema pe care prezentatorii au încadrat-o în  atmosfera sarbatorii Nasterii Domunului, publicul fiind rasplatit cu minunate cadouri: o serie de teme de reflectie pentru curatenie sufleteasca prin iertare, un brad împodobit cu metode pentru a ierta si o lista de comportamente pentru sustinerea iertarii. La întrebarea De ce iertam atât de greu? raspunsul parintelui staret Serafim Crucianu a fost simplu: “Pentru ca iubim putin. Iertarea este o alta forma de iubire. Cine nu iubeste nu poate sa ierte”.

Prezentarea de mai sus este o motivatie suplimentara pentru a invita cititorii sa participe la urmatoarele întâlniri duhovnicesti, care au loc la Manastirea “Sfânta Treime” Magina, în ultima zi de sâmbata a fiecarei luni. Toate temele care vor fi discutate vizeaza “cunoasterea, întelegerea si constientizarea pe care omul trebuie sa le faca în privinta rolului pe care îl au patimile si virtutile în viata lui”.